Macierzanka Cytrynowa Thymus citridorus

0,00 zł
Ilość
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie


Opis

Macierzanka cytrynowa to roślina ozdobna, wykorzystywana również jako zioło lub przyprawa. Jej potoczna nazwa to tymianek cytrynowy. Wytwarza intensywną woń z nutą cytrynową. Roślina jest wieloletnia i zimozielona. Ceniona w kuchni włoskiej i francuskiej ze względu na cytrusowy aromat i korzenny smak, jaki nadaje potrawom. Lecznicze inhalacje i napary z macierzanki świetnie działają w przypadku przeziębień, anginy i kaszlu. 

Szczegóły produktu

Macierzanka cytrynowa to bylina zwana także tymiankiem cytrynowym. Posiada charakterystyczny, cytrusowy aromat, dlatego spełnia funkcję przyprawy do różnego rodzaju dań, m.in. zup, czy mięs. Macierzanka cytrynowa wykazuje także lecznicze właściwości. 

Wygląd:

Macierzankę cytrynową charakteryzują liście o zielonym odcieniu oraz kwiaty o jasnoróżowym zabarwieniu, które pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia. Są one ułożone w wyjątkowe kłosy. Roślina rozrasta się dość szybko oraz szeroko. 

Specyfikacja:

  • roślina jest mrozoodporna, lecz zaleca się okrycie jej podczas mroźnych zim;
  • kwitnienie: od lipca do września;
  • miejsce: stanowisko nasłonecznione;
  • gleba: przepuszczalna, uboga;
  • pH gleby: lekko kwaśne;
  • nawóz: uniwersalny;
  • podlewanie: regularne w czasie ciepłych i suchych dni. 

Uprawa:

Macierzanka lubi słoneczne stanowisko, przepuszczalną, nawet ubogą glebę o lekko kwaśnym pH.  Warto pamiętać o jej regularnym odchwaszczaniu. Gdy kwiatostany przekwitną, powinno się je usunąć. 

Przeznaczenie:

  • ogródki skalne;
  • jako przyprawa, np. do mięs, zup, sosów. Polecana do tłustych potraw;
  • olejek eteryczny.

Ciekawostka:

Macierzanka cytrynowa działa dezynfekująco, poprawia trawienie, a także wzmacnia system nerwowy. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwrobacze i przeciwskurczowe. Pomaga także podczas anginy, grypy oraz przeziębienia. 

Specyfikacja

Zobacz także