

Popularne oregano, czyli lebiodka pospolita to zioło, które wyrasta do 80 cm wysokości. Na delikatnych, jasnozielonych pędach pojawiają się jajowate liście w podobnym kolorze. To one wykorzystywane są w kuchni włoskiej, hiszpańskiej i południowofrancuskiej. W zielarstwie roślinę stosuje się przy: zaburzeniach trawienia (wzdęcia, brak apetytu), reumatyzmie, anemii, ogólnego osłabienia, suchego kaszlu.
Oregano Lebiodka Pospolita to znane wszystkim zioło o charakterystycznym smaku oraz aromacie. Doskonale sprawdza się w kuchni, jako niezwykła przyprawa, dodawana m.in. do sosów.
Wygląd:
Ten rodzaj oregano posiada wzniesioną i sztywną łodygę, której wysokość dochodzi do 40-60 cm. Listki wyrastają naprzeciwlegle i posiadają jajowaty kształt. Kwiaty tej odmiany posiadają zazwyczaj biało-różowe zabarwienie.
Specyfikacja:
Uprawa:
Oregano nie jest wymagającą rośliną. Wystarczy posadzić je w suchej, przepuszczalnej glebie i w nasłonecznionym miejscu. Zioło nie lubi częstego nawożenia. Nawóz można zastosować tylko raz (wczesną wiosną). Wtedy też trzeba pamiętać o odcięciu obumarłych łodyg. Późną wiosną, aby oregano rosło szybciej i żeby zioła było więcej, przycinamy je o 1/3. Roślinę należy także odchwaszczać i spulchniać glebę dookoła.
Przeznaczenie:
Ciekawostka:
Oregano Lebiodka Pospolita posiada także właściwości lecznicze. Działa rozkurczowo, wykrztuśnie i dezynfekująco. Jest także wykorzystywane m.in. do płukania gardła.