

Jest najpopularniejsza wśród kucharzy na całym świecie, wykorzystywana przede wszystkim w przemyśle gastronomicznym - Mięta hiszpańska. Posiada okrągłe, pokarbowane liście. Nie zawiera mentolu, a co za tym idzie, jest delikatniejsza w smaku od pozostałych odmian. Preparaty z mięty zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają napięcie mięśni gładkich oraz działają przeciwbakteryjnie. Ze względu na działanie uspokajające jest pomocna w leczeniu bezsenności, migreny, nerwobóli, łagodzi ból gardła.
Mięta hiszpańska należy do mięt idealnie nadających się do przyrządzania zimnych napoi, deserów i jako dodatek dekoracyjny do wielu potraw. Posiada wzniesiony, krzaczasty pokrój oraz jest mało ekspansywna. Roślina ma duże zaokrąglone, omszone listki - przez co jest bardzo wydajna. W smaku delikatna oraz słodka.
Wygląd:
Listki mięty hiszpańskiej są duże,omszone, delikatnie pokarbowane i posiadają owalny kształt. Ich kolor jest jasnozielony. Nie wytwarza kwiatostanów.
Specyfikacja:
Uprawa:
Sadzenie mięty odbywa się od wiosny do jesieni. Pamiętaj, aby zbierać czubki rośliny i wyrywać łodygi, które rosną w nieodpowiednim kierunku, wtedy mięta zachowa piękny kształt i będzie „służyła” Ci dłużej. Zioło kwitnie od czerwca do sierpnia. Aby utrzymać jego idealny wygląd, przytnij także kwiaty mięty. Zrób to wtedy, gdy kwiaty nie zdążą jeszcze dobrze rozkwitnąć. Aby mięta zachowała swój aromat oraz smak, należy ją przesadzać co 3-4 lata, jednak nie należy tego robić w czasie kiedy zioło kwitnie. Miętę możesz zasadzić zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce i trzymać ją w domowym zaciszu.
Przeznaczenie:
Ciekawostka:
Umieść czyste listki mięty do kostkarki. Zalej ją zimną wodą, a następnie włóż do zamrażalnika. Odczekaj odpowiedni czas. Wyjątkowe, ozdobne kostki lodu gotowe!