

Trawa cytrynowa ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła miejsce w medycynie ludowej Azji i Ameryki Południowej. Ponadto wykorzystywana jest również jako dodatek kulinarny, przyprawa. Przede wszystkim stosuje się ją w kuchni tajskiej. Po potarciu jej długich, lancetowatych liści można wyczuć cytrynowy, lekko korzenny aromat. Możliwe jest posadzenie rośliny w ogrodzie, jednak w naszym klimacie zaleca się hodowanie jej w dużych pojemnikach.
Uprawa w domu lub na tarasie trawy cytrynowej jest dobrym sposobem na zapewnienie sobie i najbliższym zdrowej atmosfery i oryginalnych doznań kulinarnych. Trawa cytrynowa zwana palczatką może być dekoracją ogrodu, ale również wykorzystuje się ją jako roślinę przyprawową i leczniczą. Najbardziej aromatyczną częścią trawy jest bulwa, która jest głównie wykorzystywana w kuchni. Również trawa ma liczne właściwości lecznicze. Trawa cytrynowa ma działanie zdrowotne. Za najbardziej wartościowy uznaje się olejek pozyskiwany z trawy cytrynowej-olejek lemongrasowy.
Wygląd:
Roślina dorasta do 1,5 m wysokości. Tworzy efektowne gęste kępy długich, trzcinowatych liści, które po roztarciu wydzielają cytrynowy zapach. Częścią podziemną rośliny są białawe, aromatyczne bulwy. Trawę cytrynową można z powodzeniem uprawiać w naszym klimacie, ale najlepiej w pojemnikach.
Specyfikacja:
Uprawa:
W polskich warunkach klimatycznych sprawdza się uprawa w dodatnich temperaturach. Sadzenie trawy cytrynowej najlepiej przebiega w dużych pojemnikach, ustawianych w nasłonecznionych miejscach. Latem trawa cytrynowa zdobi ogród, tarasy i balkony, ale na czas zimy wymaga przeniesienia do chłodnego wnętrza, w którym panuje dodatnia temperatura powietrza. W warunkach szklarniowych temperatura otoczenia nie powinna spadać poniżej 8 stopni Celsjusza.
Przeznaczenie:
Ciekawostka:
Trawa cytrynowa znalazła zastosowanie w leczeniu niestrawności i braku apetytu, a także jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny. Napój na bazie trawy cytrynowej pomaga złagodzić bóle głowy i brzucha.