

Czarny bez Sampo jest krzewem rodzącym czarne, kuliste owoce. Są one wykorzystywane do wytwarzania przetworów, nalewek, win, dżemów. Ponadto jest stosowany w dziedzinie lecznictwa. Pomaga zwalczać objawy przeziębienia, wspomaga problemy trawienne i działa moczopędnie. Warto również wiedzieć, że czarny bez ma działanie oczyszczające i pielęgnujące, dlatego też ceniony jest w kosmetyce.
Czarny Bez to bardzo prosty w uprawie i często niedoceniany krzew. Ma wiele zalet: jest rośliną ozdobną, a dodatkowo jego owoce posiadają silne, lecznicze i kulinarne właściwości. Jest to szlachetna odmiana bzu czarnego która powstała w Danii. Z powodzeniem może być używana do zakładania plantacji bzu, ale równie dobrze może być sadzona w przydomowym ogrodzie z przeznaczeniem na przetwory z owoców. Bo to właśnie owoce, a raczej ich wielkość i ilość w baldachogronie jest cechą wyróżniającą odmianę Sampo od innych odmian i form dzikich tej rośliny.
Wygląd:
Czarny bez wzrasta nawet do 5 m wysokości. Jest to charakterystyczny krzew, posiadający białe kwiaty o pięknym aromacie i krótkim kielichu oraz czarne, kuliste i mięsiste owoce. Mają one średnio dwa razy większe rozmiary oraz wagę od form dzikich. Dodatkowo w każdym baldachogronie jest ich o około 40% więcej.
Specyfikacja:
Uprawa:
Czarny bez najlepiej zasadzić w nasłonecznionym lub półcienistym miejscu. Bez dobrze rozrasta się w średnio wilgotnej, przepuszczalnej oraz żyznej glebie, jednak poradzi sobie również na suchych i jałowych stanowiskach. Roślinę warto zasilać nawozem wieloskładnikowym lub organicznym przed i po czasie kwitnienia. Czarny bez należy przycinać co 2-3 lata, aby kształtować jego formę i pozbyć się suchych, starszych pędów. Młode pędy trzeba skracać o ok. połowę długości.
UWAGA: Czarny bez brudzi! Warto go zatem posadzić np. z dala od ogrodowych ścieżek.
Przeznaczenie:
Ciekawostka: Czarny bez posiada wiele leczniczych właściwości: pomaga w przeziębieniu, grypie, wzmacnia odporność. Pomaga zlikwidować gorączkę, a także działa wykrztuśnie.