

Owoce rokitnika zawierają bogactwo witamin oraz wiele związków działających leczniczo. Jest to krzew, który warto zasadzić w swoim ogrodzie, nie tylko ze względu na powyższe zalety, ale również walory estetyczne. Gdy zadbamy o jego odpowiednią pielęgnację, odwdzięczy się efektownym pokrojem i dużą ilością pomarańczowych owoców. Nadaje się do spożycia na surowo, chociaż najczęściej wykorzystywany jest po przetworzeniu.
Rokitnik to krzew liściasty, którego owoce posiadają wyjątkowe, lecznicze właściwości - jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C. Dodatkowo jego uprawa jest bardzo prosta.
Wygląd:
Jak już wcześniej wspomnieliśmy rokitnik to krzew liściasty, który posiada sztywny oraz prosty pokrój. Jego pędy posiadają delikatne kolce. Liście rokitnika charakteryzuje szarozielona barwa. Owoce krzewu pojawiają się na przełomie września i października. Posiadają one soczyście pomarańczowe w odcieniu owoce.
Specyfikacja:
Uprawa:
Rokitnik powinien być zasadzony w lekkiej, przepuszczalnej, wapiennej i mało zasolonej glebie. Należy unikać gleb podmokłych i ciężkich. Roślina świetnie rozrasta się w nasłonecznionym miejscu. Nawóz stosujemy tylko raz (na początku sezonu wegetatywnego). Wczesną wiosną należy pamiętać o cięciu. Pozbywamy się suchych i chorych pędów i gałęzi. Pamiętaj, aby robić to ostrożnie, zbyt mocne cięcie może zaszkodzić rokitnikowi.
Przeznaczenie:
Ciekawostka: Do leczniczych właściwości rokitnika, zaliczamy: zwalczanie przeziębienia, wzmocnienie organizmu, wspomaganie układu trawiennego.