

Malina żółta podobnie jak ta w „klasycznym” odcieniu jest słodka oraz smaczna, dlatego cieszy nie tylko oczy, ale również podniebienie. Pierwsze owoce pojawiają się już w czerwcu i rosną aż do późnego lata. Odmiana powtarzająca owocowanie. Dodatkowo jest bardziej odporna na typowe choroby spotykane w malinach czerwonych.
Malina żółta zachwyca nie tylko kolorem, ale również wyjątkowo słodkim smakiem. Jest odporna na choroby i mrozy. Ta odmiana charakteryzuje się deserowym usposobieniem, świetnie nadaje się na surowo do spożycia, jak również do robienia dżemów i przetworów.
Wygląd:
Krzew maliny żółtej wzrasta do ok. 150 cm. Jej owoce posiadają żółto-pomarańczową barwę. Liście owocu są delikatnie zawinięte, pędy sztywne, wyprostowane.
Specyfikacja:
Uprawa:
Posadź krzewy owocu w 50 cm odstępach między poszczególnymi sadzonkami oraz 2 m między rzędami. Zdecydowałeś się na posadzenie maliny jesienną porą? Pamiętaj, aby pod krzewem usypać delikatny kopiec np. z kory sosnowej. Jeśli zależy Ci na obfitych plonach, pamiętaj o podcinaniu krzewów. Pierwsze podcięcie wykonaj wiosną od razu po posadzeniu maliny. Jeśli krzew został posadzony jesienią, poczekaj z podcinaniem do następnej wiosny.
Przeznaczenie:
Ciekawostka:
Malina żółta ma owoce niezwykle odporne na gnicie.