

Hyzop lekarski to ziele, które stosuje się leczniczo m.in.: jako środek wykrztuśny, przy schorzeniach przewodu pokarmowego, a nawet jako środek przyspieszający gojenie się ran. Wyglądem przypomina lawendę ze względu na niebiesko-fioletowe kwiatostany. Oprócz szerokiego zastosowania pięknie wygląda w towarzystwie innych ziół, zarówno w ogrodzie, jak i w donicy na balkonie.
Hyzop to mityczna, wieloletnia roślina, która posiada piękne, charakterystyczne kwiaty, przypominające lawendę. Idealnie sprawdzi się jako dekoracyjny element ozdabiający Twój ogród, taras czy też balkon. Hyzop nazywany jest także pieszczotliwie "Jóżefkiem". Jest miododajny, bardzo dekoracyjny, stosowany jako zioło przyprawowe oraz lecznicze. Te cechy sprawiają, że jest to roślina bardzo uniwersalna.
Wygląd:
Hyzop to krzew, którego wysokość waha się od 30 do 50 cm. Jego listki są małe, wąskie i ostro zakończone. Pędy tej rośliny są cienkie oraz sztywne. Kwiaty posiadają zazwyczaj fioletowo-niebieski odcień. Układają się luźno. Hyzop posiada cierpko-gorzkawy smak.
Specyfikacja:
Uprawa:
Hyzop można zacząć sadzić już w kwietniu. Powinien być zasiany w nasłonecznionym miejscu i glebie, która bogata jest w wapń. Starsze okazy można dzielić. Należy pamiętać, że pierwsze stadium wzrostu rośliny jest wolne. Wytwarza ona tylko zielne pędy. Kwitnienia rozpoczyna się w kolejnym roku wegetacji rośliny i powtarza się przez kolejne lata. Zbiory odbywają się w sierpniu i wrześniu. Kwiaty pojawiają się w miesiącach od czerwca do października. Późną jesienią lub na przedwiośniu należy ściąć obumarłe pędy dość nisko nad ziemią.
Przeznaczenie:
Ciekawostka:
Hyzop wykazuje działanie poprawiające trawienie. Zmniejsza potliwość oraz jest moczopędny. Działa także przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Ponadto zawiera olej eteryczny, który używany jest w przemyśle perfumeryjnym i jako dodatek do likierów.